HARRY POTTER ve MELEZ PRENS [İdil Tulun]



On yıldır, ergen erişkin herkesi saran Harry Potter furyası, son çekilen
Harry Potter ve Melez Prensle vizyonda!
Son film dediysem tabii ki en son değil. Altıncısı olanMelez Prensten sonra,Ölümcül Yadigârlar romanından yapılacak filmlerle bitecekmiş seri. 

Romanı senaryoya çevirdiğinizde, kitabı okuyarak gelen izleyiciyi tatmin etmek zor olur. Bu nedenle öykü-senaryo ilişkilerinde dengenin hassas tutulması gerekir. Harry Potter serisinde de ister istemez kaçıyor işin ucu… “Melez Prens”den söz ederken bir kez daha konuşacağız bunu…
.
“Potter” filmleri her şeye rağmen çok büyük hayran kitlesi edinmiş. Hatta fenomen olmuş. Tarihe, “Minik hayranları gençliğe uzanırken, onlarla kol kola yürüyen seri.” tanımlamasıyla geçecek. O kadar uzun zamandır sürüp gidiyor ki! Biraz abarttım ama "İlk sinema macerasını onunla yaşayanlar, koca adam oldular.” 


Çocuklar kadar, yetişkinleri de büyüleyip içine çeken bir seri, "Harry Potter". Demek ki büyükler de “Fantasya" özlemi çekebilirmiş zaman zaman...
Bana kalırsa ilk iki film şirin ama çocuksu… Üçüncü ve beşinci filmse en sevdiklerim. 
Romanı okuyanlar, altıncı kitapta yer alan bazı bölümleri filmde göremedikleriyle ilgili şikâyetlerinde haklılar.
O sahnelerin olmaması, olayları yalnız sinema kanalıyla takip edenler için de önemli eksiklik. 

Kitapta yer almayıp filme eklenen bazı sahneler de var. Bu da bazı Potter sevdalılarının beklentilerine ters…
.
Filmin konusuna gelecek olursak... “Seçilmiş Kişi” olarak anılmaya başlanan Harry Potter, yeni yılında da büyücülük sınavlarına çalışmaktadır. Lord Voldemort ve “Ölüm Yiyenler”, Hogwarts’ı olduğu kadar “Muggle Dünyası”nı da korkutmaya başlamıştır. Hogwarts güvenilir olmaktan uzaklaşmaktadır. Bu nedenle Dumbledore, Harry’i savaşa hazırlar. Voldemort’u alt edecek en önemli bilgiyse tek kişide gizlidir: Hogwarts’ın eski Profesörü Horace Slughorn!
.
Anlayacağınız; Draco Malfoy’un da dolap çevirdiğinden kuşkulanan Harry ve arkadaşları, yine birbirinden ilginç olaylara doğru süpürge açıyorlar. 

Harry’in hayatının yanı sıra, gönül ilişkilerinde de kargaşa var.
Entrikalara karşı romantizmin ön plana çıkarılmaya çalıştığı bu bölümde, Harry ve Ginny birbirlerine karşı yakın duygular beslemekte… Ron’la Ginny’in erkek arkadaşı Dean ise onlara engelleme yapmakla meşgul.
Diğer cephedeyse işler, Hermonie, Lavender, Ron ve çikolataları büyülü Romilda’yla birlikte arap saçına dönüyor. 

Dedikoduya, başkalarının hayatını gözlemeye bayılanlara bir de müjdem var: “Sık sık geri dönüşlere yer verilen bu bölümde, Lord Voldemort’un çocukluğuna uzanıp kişisel sırlarını öğreneceksiniz.” 

Beşinci bölümden itibaren yönetimi ele alan İngiliz yönetmen David Yates, Harry Potter hayranları kadar yapımcıları da memnun etmiş olacak ki 2011’de tamamlanacağı söylenen serinin son filmlerinde de var. 

Yazımın başında, “Harry Potter ve Ölümcül Yadigârlar romanından yapılacak filmlerle son bulacak seri.” derken nedenini sona bırakmıştım. Hemen üstte de dediğim gibi yedinci roman film değil filmlere konu olacak. Bir değil tam iki filme… 

Bakalım, sekizinci Potter gerçekten son mu olacak?
Yoksa bir süre geçtikten sonra, bir yolunu bulup "Potter'ın Oğlu", "Potter'ın Kızı", "Potter'ın Amcası", "Potter'ın Teyzesinin Amcazadesi" gibi filmlerle devam mı edecek? Beklersek göreceğiz. 




İdil Tulun


Bilgi Paylaşımı: 
Yazarımız Sayın İdil Tulun'un bu yazısı, 5.10.2009 tarihinde günlük Gerçek gazetesinde de yayınlanacaktır.